РАЗПРОДАЖБА С ОТСТЪПКА ДО 80%

Интервю от първа ръка за пътя на органичните облицовки Organoid® от прясната реколта и пасищата до интериора

Научете как се събира реколтата, за какво е важно да се внимава и какви са особеностите, гарантиращи красотата и свежестта на алпийските пасища, от където започва пътя на решенията в серията органични облицовки Organoid®.

За да се осъзнае истинската стойност, която решенията в серията органични облицовки Organoid® носят, най-добре е да се обърнем към тези, които проследяват пътя на естествените материали от алпийските пасища, до крайния продукт.

В следното интервю се запознаваме с Джоузеф Шлатер – един от местните доставчици на сено и органични материали за решенията в серията Organoid®.

Джоузеф е собственик на земя в района на Алпите на над 1 700 м надморска височина, обхващаща поляни и тучни пасища. Всяка година през август, Джоузеф и неговият екип обират реколта от богати на видове трева, цветя и растителност.

Прясно обраната реколта влиза в употреба за производството на решенията ALMWIESN и WILDSPITZE, както и техните разновидности, което допринася за уникалността и свежия облик на органичните облицовки.

Кога е най-доброто време за събиране на реколтата?

Алпийските ливади се обират само един път в годината – през август. По това време тревите, цветята и цялата растителност са изцяло развити. По този начин гарантираме и богата реколта през идната година, тъй като алпийските поляни не се засаждат допълнително – всичко е натурално.

Защо е толкова важно реколтата от планинските пасища да се събира ежегодно?

Ако реколтата не се събира, по-високите растения клюмват и покриват по-ниските като по този начин пречат на растежа им. Наред с това, по-голямата растителност увеличава и риска от лавини през зимата, тъй като зеленият килим оформя хлъзгава повърхност, с която снегът няма сцепление и създава предпоставки за опасности.

Все пак обаче има и редица алпийски поляни, които остават необрани. Причината е, че самото събиране на реколтата е свързано с много усилия и разход на време.

Каква е причината събраната реколта да ухае толкова хубаво?

Причината се корени в съставката кумарин (coumarin), намирана в сеното. Когато тревите започнат да съхнат, кумаринът се изпарява, което прави и самото сено по-лесно смилаемо за животните.

Много пъти, когато събираме реколтата, виждаме как алпийските крави гледат през оградата в очакване на вкусно ухаещото сено.

Не всяко сено е еднакво. Джоузеф лесно открива разликата по стъблата на растенията, при сравнение на реколта от две различни участъка.

Как става самото косене на тревата?

Определяме методологията в зависимост от това колко стръмна или полегата е самата поляна.

В определени ситуации наклонът може да стане прекалено голям за комфортно боравене с моторна косачка. Тогава прибягваме до ръчната коса и традиционния метод.

За целта се изисква косата да е максимално подострена и да се заостря периодично в процеса на косене.

Всъщност боравенето с ръчната коса си е цяла наука. Дори се организират състезания.

Джоузеф сам подготвя и ремонтира косата си. Дори произвежда инструменти – занаят, който е научил от дете и спазва до ден днешен. Именно в това, според него, се крие до голяма степен тайната на доброто събиране на реколтата.

Колко време отнема на реколтата да изсъхне изцяло?

Окосените цветя, трева и растителност се оставят да лежат на поляната в продължение на три дни. Това време може да варира и да зависи от температурата и атмосферните условия.

Препоръчително е реколтата да се обърне поне един път за въпросния период, за да може да изсъхне равномерно.

След като изсъхне изцяло, реколтата се събира с гребла.

Как реколтата достига до хамбарите?

Повечето хамбари и плевни са разположени в подножието на планинските склонове. Това означава, че трябва да организираме пренасянето на реколтата до тях като единственият начин е „на крак“.

Обикновено, с цел да не търкаляме реколтата с гребла по целите поляни, ние я събираме и увиваме в големи мушами, които впоследствие пренасяме на гръб. Тежат доста и за целта се изисква сила и най-важното – способност да се запази равновесие по склоновете надолу.

След като пренесем чувалите с реколта до хамбарите, отново ги разтоварваме ръчно, с помощта на вили. Целият този процес е много изморителен, но крайният резултат си струва, тъй като природният почерк се запазва.

В хамбарите реколтата се съхранява така, че да може да се проветрява постоянно.

Предишна / Следваща страница

error: