РАЗПРОДАЖБА С ОТСТЪПКА ДО 80%

АРХИТЕКТУРЕН ВИСОКОЯКОСТЕН ПОЛИМЕРБЕТОН

Архитектурния високоякостен полимербетон позволява изработката на висококачествени, свръх-якостни елементи от бетон, подходящи за всякакъв тип приложение. Благодарение на технологията на производство, те се характеризират със забележителна точност, перфектна форма и детайлност на повърхността.

Полимербетон е обобщеното наименование за циментовия бетон, състоящ се от диспергирана фракция (пясък, кварц, минерални багрила) с добавка на термоактивно свързващо вещество, като правило – епоксидна смола, акрил или други. Синтетичните добавки в състава на полимербетона му придават множество допълнителни свойства, които имат положителен ефект върху качеството и дълготрайността на материала. Полимерният бетон е по-издръжлив от обикновения бетон, както на опън, така и на натиск, по-устойчив е на въздействието на влага и замръзване, не е податлив на напукване и не попива вода.

Високоякостен и Свръхвисокоякостен бетон (HPC/UHPC или Ultra High Performance Concrete) са класове бетон с изключително висока якост и издръжливост. Разработени са Европа през 80-те години на миналия век за специализирани приложения, изискващи превъзходна якост и устойчивост на корозия – морски котви, мостове и сеизмични конструкции. С течение на времето, използването на UHPC се разширява до приложения, изискващи висока якост в тесни профили като мостови участъци и фасади на сгради, при които здравината на материала, устойчивостта на износване и по-малкото тегло са определящи. Материала е високо устойчив, както на абразивно, така и на химическо въздействие.

Декоративните детайли се изработват в специални, максимално уплътнени матрици, като за целта се използва композитна смес от висококачествени материали с различна зърнометрия, подбрани по строги критерии. Използват се специални цименти, активни минерални добавки и химически добавки от последно поколение с цел получаване на дуктилна смес при много ниски водо-циментови фактори (0.32–0.22). Разбъркването на подобна смес с конвенционални смесители е невъзможно и поради тази причина се налага използването на специални интензивни смесители, които гарантират получаването на смес с висока хомогенност и минимално съдържание на въвлечен въздух – под 2%.

Технологията позволява, изготвянето на декоративни елементи с голяма дълготрайност и достатъчна здравина при намален обем и респективно намалено тегло спрямо обикновен бетон. Произведените елементи са с висока точност и детайлност на повърхността, включително и допълнително обработени повърхностно (мити, ецвани, полирани, бластирани, импрегнирани и т.н.). Възможно е изпълнението на елементите посредством технология на пръскане, включително и в предварително изготвени и сложни кофражни форми, както и тяхното обемно оцветяване.

При използване в качеството си на фасадна декорация, трябва да се имат обаче предвид и някои особености. Не се препоръчва използването на декоративни елементи от бетон на голяма височина (предвид отдавна съществуващите алтернативни по-леки декорации от полистирол и полиуретан). Всички видове декорации от бетон са сравнително тежки и трябва да е сигурно, че фасадата ще издържи тяхното натоварване. Монтажа на детайлите е сложен (изисква тяхното сигурно укрепване) и по-скъп в сравнение с монтажа на останалите видове декорации.