РАЗПРОДАЖБА С ОТСТЪПКА ДО 80%

Плюсове и минуси на Дурополимера като материал за оформяне на интериори

В днешно време никой не се учудва на синтетичните материали, които се използват за оформяне на интериора в домовете. Постоянно се появяват все по-нови техни разновидности. Много добре в тази насока са се доказали полистирола и полиуретана.

Няколко години назад, белгийската компания Orac Decor предложи свой вариант на композитен материал с наименованието Дурополимер. Какво представлява този материал? За да се отговори на този въпрос е необходимо да се разгледа подробно задачата, която белгийските инженери е трябвало да решат.

Разработчиците на полимери за декориране на помещения са се опитвали да създадат максимално дълготраен и издръжлив материал. За да постигнат целта си, те пресоват полистирол по специфичен начин, така, че да достигне плътност от 350-420 кг/м3. В това състояние, полистирола придобива извънредно голяма износоустойчивост и много високи механични характеристики. В последствие създават също така и облекчена версия на материала с плътност около 250 кг/м3. В нея, като допълнителен ингредиент се добавя дървени въглища.

Дурополимера е химически неутрален и не реагира с повечето битови съединения. Съдържащият се в полимера въглен е по-екологичен, но за сметка на това абсорбира миризми от въздуха. За да се увеличи дълготрайността на материала следва той да бъде боядисван след монтажа. За тази цел може да бъде използвана практически всякакъв вид боя. Повърхността на материала не се напуква дори и след дългогодишна експлоатация и периодично механично натоварване.

Изделията от дурополимер са идеални за формиране на класически лаконични пространства без излишни украшения. Подходящите за проектиране на изчистени линии гладки профили позволяват оформянето на функционален интериор, много подходящ за работни кабинети. Отлична черта на дурополимерните изделия се явява липсата на свиване, което спестява ценно време за отлежаване на материала.

Сравнение на дурополимера с други материали

Корнизи, фризове, розетки и други декоративни елементи могат да бъдат изработени от пенополистирол (стиропор) или полиуретан и дурополимер (полистирол). Разбира се всеки от тези материали си има своите предимства и недостатъци. Кое да изберем между дурополимер и полиуретан? Кой е по-добър материал?

Пенополистирола, като най-известен материал има много добра цена, голям асортимент на изработваните декоративни елементи и отличен външен вид. Детайлите изработени от стиропор имат много малки тегла и се монтират извънредно лесно на стени и тавани. Въпреки това, недостатъците на този материал са съществени:

– Невъзможност да се използва в интериора съвместно с гипс или пластики. В съседство с други материали, пенополистирола „губи“ от своя външен вид.
– Относно здравината и еластичността на материала може да се желае повече. Поради ниската си еластичност връзките между елементите не винаги изглеждат добре.
– Ограничена възможност за допълнителна обработка на елементите от пенополистирол с боя. Те не издържат агресивни въздействия и се нуждаят от специални грижи.

Полиуретана, при неговата доста по-висока цена, практически е лишен от тези недостатъци. Монтажа на елементите се отличава с голяма бързина и скорост. Външния вид на полиуретана също се отличава от този на гипса, но не толкова много, че да се изключи тяхното сравнение и съвместно ползване. Освен това, този материал притежава допълнителни преимущества:

– слабо податлив е на разрушаване;
– добри механични свойства;
– не просмуква миризми;
– лесно се мие с вода и не изисква допълнителни грижи;
– защитен е от развитие на плесени и мухъл;
– не отделя никакви летливи вещества.

Всички тези свойства се отнасят по еднакъв начин и за друрополимера, като единствено поради по-високата си плътност, той има по-голямо тегло от полиуретана. Изделията, изработени от него, притежават по-голяма износоустойчивост, поради което те могат да бъдат монтирани успоредно с мебели и в коридори – на места, където декоративните елементи, могат лесно да бъдат повредени. Отличната влагоустойчивост на материала, позволява на дурополимера да бъде използван в бани и душови помещения. Устойчивостта към образуване на мухъл и плесени, както и отсъствието на мирис са много полезни при контакт на материала с влажен въздух.

Като цяло, декоративните елементи от дурополимер в интериора имат три предимства пред полиуретановите:

– цена;
– срок на експлоатация (практически е неограничен);
– възможност да се боядисва повърхността на детайла.

Избор на материал за декорация на интериора

Класическите дървени или гипсови декоративни елементи са несъразмерно скъпи. Дървото, освен, че се използва за декорация основно в дървени къщи, то трябва да премине и допълнителна обработка (боядисване; лакиране) за да бъде защитено. Гипса е крехък и тежък материал и монтажа му може да бъде доверен само на професионалисти. Стойността на монтажните дейности, често се доближава до стойността на самите декоративни елементи.

Синтетичните материали се превръщат в истински изход, особено като се има предвид лесния монтаж на декоративните елементи. Дурополимера, както беше казано по-горе, има най-голяма дълготрайност и здравина, поради което той се явява добър заместител на полиуретана на места, където има постоянно механично въздействие върху елементите от декора.

Декорите от дурополимер не са много по-тежки от тези от полиуретан, докато монтажа им е до някъде по-опростен. Така при техния монтаж не се генерират допълнителни разходи. Изкуството в имитацията на текстурата на гипса е достигнало много добри нива и на практика полиуретановите декори по нищо не се отличават от много по-скъпите гипсови такива.

За съжаление, декоративните елементи могат да бъдат изпълнени от нискокачествени суровини или с нарушения на технологията на производство. По тази причина е много важно да се подходи отговорни при избора на производител и доставчик на декоративните елементи. Това също така гарантира, че закупения материал не е опасен за здравето на обитателите на декорираните помещения.

Необходимо е да се помни, че елементите, произведени от дурополимер не притежават мирис. Острия химически мирис е присъщ на произведените от непозволени материали имитиращи продукти. Такива декорации не само „вмирисват“ дома, но е и изключително вреден за здравето на намиращите се в помещенията.

Предишна / Следваща страница