РАЗПРОДАЖБА С ОТСТЪПКА ДО 80%

10 интересни факта за декоративния скандинавски мъх

Знаехте ли, че естественият цвят на декоративния скандинавски мъх е бял? А, че в природата има над 15 000 вида мъх? Научете и други интересни факти относно това забележително растение и вижте примери за това как може да разкраси и Вашия дом!

Заведения, споделени работни пространтва, фоайета и коридори в хотели, трапезарията или спалнята в дома, конферетната зала в офиса – декоративният скандинавски мъх все по-сериозно навлиза в интериорното оформление на всички тези площи и помещения. Причините за това са много, но основните фактори са свежите нотки, които придава, както и ползите за здравословния климат.

Съществува усещането обаче, че декоративният скандинавски мъх все още остава непознат в някои насоки като например – какъв е неговият произход, как да се грижим за него, под какви форми можем да му се любуваме в интериора и други. За целта сме подбрали 10 интересни факта, които ще Ви запознаят с това изключително интересно растение по-отблизо:

1. В природата има над 15 000 вида мъх

Като едно от най-древните и разпространени растения, в природата мъхът се среща под формата на над 15 000 различни разновидности. За целите на интериорното озеленяване обаче се използват ограничен брой видове. Характерно за тях е, че произхождат от северните гористи райони, разположени в близост до полярния кръг. Финландските и канадските тундрови гори са регионите, в които се добива най-голямо количество мъх за целите на интериорния дизайн.

Най-разпространените видове мъх, които се използват за декорация в интериора, идват от семейството Cladonia. Такива са Cladonia stellari, Cladonia rangiferina и др.

2. Естественият цвят на декоративния скандинавски мъх е бял

Cladonia stellaris, или един от видовете, използвани най-често за целите на интериорното декориране, има естествен бял цвят. Въпреки, че асоциацията на всеки един, когато чуе думата мъх е ярко или тъмно зелено растение, всъщност конкретно скандинавският мъх е далеч по-блед и почти бял. В процеса на обработка растенията се обагрят с натурални и безвредни бои в широка палитра от цветове – зелен, син, червен, оранжев, жълт, черен, сив и др. и така придобиват визията, която срещаме в редица жилищни, търговски и обществени площи.

3. Мъхът е едно от най-непретенциозните растения

Мъховете са най-простите сухоземни растения, които в същото време са особено адаптивни и устойчиви на всякакви влияния. Доказателство за това е разпространението му в природата – можем да срещнем мъх навсякъде около нас като например – керемидите по покрива, стария каменен зид на вилата на село, камъните в реката, дърветата в гората и т.н. Дори в дома често можем да видим да изникне мъх в почвата на саксията на дадено растение.

Същото важи и за декоративния (балсамиран) скандинавски мъх. Той не се нуждае от директна слънчева светлина или поливане, тъй като може сам да се грижи за набавянето на влагата за неговите нужди. Трябва да се има предвид дори и факта, че излагането му на пряка слънчева светлина може сериозно да го увреди.

4. Присъства в интериора под различни форми

За целите на интериорния дизайн може да се използва жив и консервиран мъх. Живият мъх, въпреки, че е отделен от своята естествена популация и директния контакт с почвата, продължава да се развива и при приложение в интериора. Това става възможно благодарение на технологията за изработка на т. нар. „живи стени“, при които мъхът се монтира на туфи.

В по-голямата си част обаче, декоративният мъх, използван за целите на интериорния дизайн е консервиран посредством обработка с натурални препарати (например глицерин). Той се монтира директно върху плоскости от порести и капилярно проводими материали като например дърво, корк, шперплат и др. По този начин, растението може да се захване стабилно и да запази свежия си вид, набавяйки си влага от въздуха в помещението.

5. Подходящ за полагане в тъмни и неосветени пространства

Противно на всяко друго растение, декоративният мъх може да съществува безпроблемно дори и на тъмно, в помещения без прозорци. Той не се нуждае от дневна светлина, за да съществува безпроблемно. Това го прави перфектно решение за неосветени или изкуствено осветени пространства като коридори, чакални, фоайета и други, в които достъпът на дневна светлина е силно ограничен или изцяло липсващ.

Ако веднага Ви идва идеята да оформите арт инсталация в банята, трябва да имате предвид, че мъхът трябва да се пази от прекалено висока влажност и директен контакт с вода. Това означава, че банята Ви трябва да има добра вентилация, а мъхът да не се поставя в близост до източници на течаща вода. Продължителното излагане на влага над 60% може да доведе до неговото трайно увреждане.

6. Декоративният скандинавски мъх е с до 40% по-евтино решение в сравнение с „живите“ стени, използвани в интериорния дизайн

Някои интериорни дизайнери предпочитат да залагат на т.нар. „живи стени“. Характерното за тях е, че се оформят от живи растения (най-често от семейството на сукулентите, както и различни видове мъхове), аранжирани и съвместени по специален начин, за да могат да съжителстват и да се развиват като едно цяло. Тези стени обикновено изискват по-сериозни грижи като поливане, добра осветеност, периодично почистване и т.н.

По-важният факт тук е, че декоративните стени, изработени от скандинавски мъх са далеч по-достъпно решение, постигащо същия ефект. В сравнение със стените, изградени от посочените типове живи растения, декоративните излизат с до 40% по-евтини, тъй като са по-лесни за дизайн, транспортиране и монтаж.

7. Стените от декоративен мъх шумоизолират

Едно от основните предимства на стените от декоративен мъх е тяхното свойство да ограничават разпространението на шумовете. Това ги прави много популярно решение, особено що се касае до отворени офис площи и споделени пространства. Всъщност, шумната обстановка е един от най-сериозните проблеми за служители, разположени в общи и отворени офисни помещения. При измерване нивата на шума в практиката, професионалистите използват т.нар. коефициенти за редуциране на шума (показатели за шум в околната среда и др.). Общото при този тип показатели е, че в по-сериозната си част, те варират в стойности между 0 и 1 като, колкото по-висока е стойността, толкова по-добър шумоизолатор е изследваният обект. При направата на тестове се разкрива, че някои видове мъх като например Cladonia rangiferina (познат като „еленски мъх“) достигат завидните нива от 0.9.

8. Естествен регулатор на влажността в помещението

Декоративният скандинавски мъх има интересното свойство да поема и отдава влага като по този начин регулира нейните нива в помещението. Тъй като мъхът вирее най-добре при нива на влажност между 40% и 60%, когато тя излезе от въпросните граници, той се задейства и започва да я отдава или поема. По този начин, когато влажността в помещението надвиши 60%, мъхът поема част от нея, докато нивата паднат в установените граници. И обратно – когато тя е прекалено ниска, той започва да отдава поетата влажност с цел да възстанови комфортните условия в помещението.

9. Има самопочистващо свойство

Елементите и инсталациите от декоративен скандинавски мъх имат свойството да се самопочистват, изкоренявайки нуждата от периодична поддръжка. Това става благодарение на антистатичните качества на мъха, чрез които той отблъсква праха във въздуха и не го задържа по повърхността си. Така, мъхът запазва красивата си визия за дълъг период от време без нужда от допълнителни грижи.

Ако все пак обаче искате от време на време да почиствате декоративния скандинавски мъх в дома Ви, се препоръчва внимателен подход и минимален физически контакт с цел избягване на риска от компрометиране на повърхността му (особено в случаи, в които влажността е ниска и той става сух и ронлив).

10. Едно от най-функционалните решения в интериорния дизайн

Фактът, че едно растение може да намери толкова приложения в сферата на интериорния дизайн може да звучи смайващ, но истината е, че декоративният скандинавски мъх идва под редица форми и позволява изработката на множество различни арт инсталации. С него могат да се изграждат статични и подвижни стени, тавани, мебелни компоненти, лога и надписи, пана, картини и дори осветителни тела.

Посредством комбиниране и оформяне на различни текстури, цветове и видове скандинавски мъх, се подсигурява изключително богат набор от възможности за дизайн. Единственото ограничение, което съществува в случая, е креативността!

Ако искате да научите повече за гамата продукти от декоративен скандинавски мъх на StyroDesign, не се колебайте да разгледате богатото ни портфолио от готови решения или да се свържете с нас относно възможностите за изработка на персонализирана арт инсталация.

Предишна / Следваща страница

error: