РАЗПРОДАЖБА С ОТСТЪПКА ДО 80%

Комплексна система от фасадни профили и декоративни елементи преобразява Zsar Outlet Village във Финландия

Отзивите на пазара относно качествата на даден продукт обикновено са достатъчни, за да се направи правилна преценка. Но това, което дава реална представа за едно решение и стойността, която то може да придаде, са примерите за практическото му приложение. За да демонстрираме надеждността и перфектната визия на серията фасадни профили и декорации на StyroDesign, представяме на вашето внимание един от водещите проекти във Финландия в последните години, а именно – търговският комплекс Zsar Outlet Village.

Фасадни профили от StyroDesign

Системата за фасаден дизайн на StyroDesign преобразява Zsar Outlet Village

Без значение дали става дума за обществено, частно или жилищно строителство, общата идея на архитектурния дизайн е една – да преобразява визията, да създава чувство за хармония и да допринася за вписването на сградите в заобикалящата ги среда. Красивите фасади вдъхновяват, облагородяват и променят – не само конкретната сграда, а напротив – общото усещане на средата наоколо. Това се явява и основната причина, поради която изпълнителите на проекти започват все по-сериозно да залагат на внимателно планиране и боравене с архитектурни форми и детайли.
Осъзнавайки множеството предимства на професионалните системи за фасаден дизайн, изпълнителите на Zsar Outlet Village, един амбициозен проект във Финландия, избраха да се свържат със StyroDesign относно възможността за сътрудничество. В следващите няколко реда ще ви разкажем повече за проекта, какви бяха неговите предизвикателства, какви решения предложихме и най-важното какъв бе крайният резултат.

Zsar Outlet Village е първият самостоятелен аутлет център, изграден във Финландия. Както с всички подобни обекти, от основно значение се явява локацията. Комплексът е разположен на особено стратегическо място, в близост до границата между ЕС и Русия. Центърът е само на два часа и половина път от Санкт-Петербург и час и половина от Хелзинки. Това го прави удобна дестинация за уикенд туризъм и шопинг, както на финландци и жители на ЕС, така и на руснаци.

  • Площ от над 20 000 m2
  • Над 110 търговски обекта
  • Над 8 милиона посетители на годишна база

 

Zsar Outlet Village е обособен като самостоятелен комплекс и се разпростира на площ от над 20 000 м2. Въпреки внушителните мащаби и факта, че на територията му се помещават над 110 бутици и луксозни магазини на някои от най-известните модни марки в света, проектът е изграден по такъв начин, че да спести типичното усещане за търговските комплекси.

Фасадни профили от StyroDesign

Дори напротив – изпълнителите съумяват да оформят площи, наподобяващи красиви и кокетни улички в малки средиземноморски градове. Аристократични фасади, хармонични форми, китни площади, красиви навеси (познати още като „porticos” в древната гръцка архитектура и емблематични за редица западни градове като Болоня например), удобни пешеходни зони, малки павирани улички и много други елементи и детайли, типични за романтиката на малките градчета създават усещането за разходка в натурална среда. Този подход спомага на основателите на проекта да постигнат главната си цел – да откъснат посетителите от идеята за традиционното пазаруване и да избягат от асоциацията, която то навява като създадат за тях изцяло ново и вълнуващо изживяване. Така, разходката из комплекса наподобява по-скоро вълнението, типично за първите часове в нов град и непозната среда.

Предизвикателствата, пред които се изправихме

  • силна натовареност и, произлизащите от нея, механичен натиск и триене
  • постоянен човекопоток
  • агресивни атмосферни условия

Основните предизвикателства, с които системата за фасаден дизайн на StyroDesign трябваше да се справи се изразяваха в силната натовареност и постоянния човекопоток, присъщ за комплекса. Предварителните проучвания показаха, че според изчисленията на финландския граничен контрол за 2017 г., над 7.2 милиона туристи са прекосили границата между ЕС и Русия през граничните пунктове, намиращи се в непосредствена близост до локацията на Zsar Outlet Village в югоизточна Финландия. Статистиките за 2018 г., от своя страна, сочат и допълнителен ръст от над 10%. Това, което бе по-интересно обаче, бе фактът, че над 74% от руснаците, преминали границата, посочват шопинга като основна цел на тяхната визита във Финландия.

Това ни предостави допълнителна перспектива за това колко стратегическа всъщност е локацията на Zsar Outlet Village и колко сериозни са мащабите на очакваните посетители и за в бъдеще. Взехме под внимание и това, че поради безмитните стоки и факта, че комплексът запълва липсата на присъствие на премиум марки и търговски обекти в региона, интересът към комплекса от местни, руски и други чуждестранни туристи се очаква да расте експоненциално в близките няколко години. Допълнителен индикатор за това се явяваше и постоянно растящият брой на посетители от Китай и други азиатски държави, за които регионът между Санкт-Петербург и Хелзинки се превръща във все по-популярна дестинация.

Постоянната натовареност на търговския център и засиленият човекопоток изправиха продуктовите ни решения пред рисковете, произлизащи от физическия контакт с архитектурните елементи. Фасадните профили трябваше да бъдат проектирани по начин, който щеше да гарантира справянето с търкането, протриването, постоянния натиск и механичното въздействие. Само и единствено по този начин можехме да гарантираме съхраняването на перфектните им експлоатационни качества и детайлна структура за дълъг период от време.

Друг сериозен риск за фасадите и елементите по тях, който трябваше да вземем под внимание, се явяваха променливите и агресивни атмосферни влияния, типични за региона. В практиката, температурните изменения и валежите, обикновено се явяват перфектната предпоставка за компрометиране, не само на фасадните профили, но и на връзките им с основата и в участъците между отделните детайли.

За да предотвратим негативното влияние на подобен тип рискове, ние заложихме на свръх-якостно циментово покритие в комбинация с еластична фасадна боя, гарантиращи здравина, устойчивост на външни агресори и дълготрайна наситеност на цветовете. Профилите, обработени с фасадно покритие и декорирани с екстериорна боя, гарантират дълготрайна експлоатационна надеждност и минимизират риска от обезцветяване, структурно деформиране или напукване. Така, фасадите успяват да запазят своята красива и отличаваща се визия за дълъг период от време.

Решенията, които предложихме

Едно от основните предимства, което партньорството със StyroDesign предоставя, се състои в нашата гъвкавост и готовност за работа по индивидуални заявки. По този начин, ние успяваме да предоставим практически безгранични възможности за дизайн и изпълнение и комфорта на това, всяка една концепция да може да бъде превърната в реалност. В случая със Zsar Outlet Village получихме индивидуалните скици на клиента и изискванията му за размери и форми на отделните форми и детайли. Така, ние успяхме да им предоставим пълна свобода на действие и практически безгранични възможности за дизайн и планиране.

Работата по проекта започна от най-важната част, а именно – изработката на логото на търговския център. За целта ние произведохме детайл с вложена метална конструкция с внушителни размери и височина от 3 000 мм. Специфичното за този тип задача бе фактът, че изработеният детайл би бил първото нещо, което посетителите на комплекса виждат всеки път. Именно поради тази причина изискванията към изработката му бяха особено сериозни. Успяхме да им отговорим и дори да ги надхвърлим, благодарение на напредничавата технология в нашето производство на 3D форми и декорации от EPS, която обезпечава изработката на архитектурни форми и елементи с особено дълготрайна експлоатационна наджедност, изключителна детайлност, екстремна здравина и перфектна визия.

Работата ни по проекта продължи с изработката на решения за фасаден дизайн, чиято основната им цел бе да допринесат за оформянето на автентичния облик на сградите и отделните търговски обекти на водещи марки в индустрията на луксозните стоки. За целта изпълнителите на Zsar Outlet Village се спряха на множеството предимства, присъщи за гамата ни фасадни профили от EPS. Подходът тук бе комплексен като едновременно изработихме индивидуални решения и предоставихме готови такива. Фасадните профили, които днес красят сградите на търговския център, се разпростират в широк набор от направления – от линейни, рамкови и первазни профили, през колони, пиластри и капителите за тях, до балюстради, ключови камъни, арки и декоративни подпори. Тези, както и редица други декоративни елементи, днес оформят автентичния изглед и допринасят за естетическото излъчване на търговските обекти, разположени на територията на Zsar Outlet Village.

Наред с архитектурните профили и декорации, ние предоставихме и всички аксесоари и материали, нужни за удобния им монтаж и красива декорация. Лесното фиксиране на детайлите бе поверено на TEHNOCLEY лепило за декоративни елементи от EPS. С негова помощ, фиксирането става бързо, лесно и изключително надеждно. За обезпечаване на сигурното вграждане на отделните елементи във фасадата, както и осигуряването на плавния преход между тях, предложихме полимерната фугираща паста TEHNOCOAT и полиуретановото лепило-уплътнител PU CONTACT.

Наред с всичко останало, една от най-важните задачи при изработката на фасадни профили е гарантирането на тяхната перфектна визия (в т.ч. дълготрайност и наситеност на цветовете, устойчивост на UV-лъчи и липса на избледняване). Подходът при декорирането на архитектурните профили, който предприехме обаче, не се ограничи само до подсигуряване на красивия външен вид на детайлите. Към това добавихме и един много важен фактор за дълготрайна експлоатационна надеждност – еластичността на финишното покритие. За целта фасадните профили се обработват с пласто-еластичната боя SUPER ELASTIC. Характерно за нея е екстремната ѝ разтегливост до над 160%. Така, силно елстичният финишен слой успява да предпази фугите и участъците с връзка между два детайла за дълъг период от време, минимизирайки риска от напукване. Благодарение на това, дори и в редките случаи, в които в зоните под боята е възможно да се образуват микро пукнатини (с размери до 1.5 мм), тя запазва своята здравина и надеджност, съхранявайки красивия външен вид на архитектурния детайл.

Фасадни профили от StyroDesign

Едно от най-интересните решения, които вложихме в Zsar Outlet Village са детайлите и отливки от високоякостен бетон. Чрез внимателен подбор на технология, бетонен състав, калъп, текстура, цветове и специфични обработки, ние създадохме специални отливки и орнаменти, съчетаващи в себе си не само красив външен вид, но и екстремна здравина. Производството на елементи от подобрен високоякостен бетон продължава и до днес като по този начин спомагаме за посрещането на нуждите на изпълнителите и задоволявайки очакванията на посетителите.

Фасадни профили от StyroDesign

Но вдъхновението зад изпълнението на Zsar Outlet Village не приключва до тук. Наред с аристократичното излъчване и достолепието, което фасадните профили от EPS предават на екстериора на една сграда, изпълнителите търсеха и решения, които да придават и едно по-различно измерение. Така се стигна и до елементите, от нашето портфолио, перфектно пресъздаващи усещането на натуралната дървесина. Решенията от серията декоративна имитация на дърво са едно особено популярен избор, както в частното строителство, както и при изграждане на хотели, търговски и ваканционни комплекси. За целите на проекта изработихме редица различни видове декоративни дървени греди с различни текстури и наситеност на цветовете. Така успяхме да предадем детайлната визия на широк набор от различни видове дърво, създавайки едно екосъобразно решение с удължен експлоатационен период.

Крайнят резултат – Zsar Outlet Village отблизо

Благодарение на професионалното отношение, справянето с кратките срокове и перфектното качество на произведените фасадни профили и архитектурни декорации, ползотворното ни партньорство с изпълнителите на проекта продължава с пълна сила и до днес. Така, заедно успяваме да посрещнем и отговорим на нуждите на проекта и все по-нарастващата му популярност, не само сред местните потребители, но и сред чуждестранните. Спечелвайки взаимното си доверие, ние продължаваме да работим в посока предоставянето на едно уникално изживяване за всеки един посетител на Zsar Outlet Village.За да научите повече за самия проект, архитектурния му план и разположението на площите, можете да се отдадете на анимирана виртуална разходка. Ако пък искате да се потопите в красотата на търговския център и да се запознаете с реалния облик на Zsar Outlet Village, можете да се възползвате от интересни и обстойни видео материали с кадри от различни точки на комплекса.

Ако искате да се потопите в красотата на Zsar Outlet Village, можете да разгледате кратката виртуална разходка:

Предишна / Следваща страница