РАЗПРОДАЖБА С ОТСТЪПКА ДО 80%

Препарат за премахване на графити – най-лесният и достъпен начин да почистим фасадата от графити

Процесът по премахване на графити често е сложна и скъпоструваща задача. С помощта на правилните средства обаче, той може да бъде максимално опростен като дори спестите нуждата от професионална намеса за възвръщане на красивия облик на фасадата. В този материал ще научите как.

Макар и доста неприятен, проблемът с почистването на графити от стена и премахването на боя от фасадата е много често срещан. Причината е, че рисунките и надписите върху стени на обществени и жилищни сгради, къщи, статуи и паметници рядко са плод на съгласие, а по-скоро на вандализъм.

В допълнение, отстраняването на графити е сложна и трудоемка задача, която не винаги завършва успешно – особено, когато не използваме правилните средства.

В този материал ще разясним как да постигнете по-висока ефективност в процеса по премахване на графити от стени и фасади.

Графитите по стените – често срещани и силно проблемни

Никой не отрича красотата на графити изкуството. Дори напротив – на много места в България имаме възможност да се любуваме на примери за неповторими рисунки и стенописипо протежението на цели стени и фасади.

Истината обаче е, че, в по-голямата си част, графитите не са произведение на изкуството, а надписи и драсканици, които далеч нямат място там, където са изрисувани. Изключително разочароващо е да забележим прясно завършена топлоизолирана или боядисана фасада, в която са вложени значителни средства, да бъде изрисувана или одраскана без позволението на собствениците. В допълнение, изследвания сочат, че стойността на изрисуваните с графити сгради може да падне с до 20%.

Именно това поставя въпроса как да премахнем графитите от стените. Истината обаче е, че поради своята специфика, в много голяма част от случаите графитите биват особено трудни за премахване.

Защо отстраняването на графити е трудна задача

Колко сложно би било отстраняването на графити зависи от два основни фактора – вида на фасадата и типа и степента на замърсяване.

Най-честите финишни покрития на фасадите като например мазилки, релефни фасадни бои, естествен и изкуствен камък и други си приличат по своята ясно изразена релефна структура. В допълнение, въпросните покрития са и силно порести (с висока порьозност). При изрисуването им с графити, боята навлиза дълбоко в структурата на покритието и, за разлика от по-гладките фасадни повърхности като например различни типове панели, тя става изключително трудна за премахване.

Препарат за премахване на графити от стена - най-лесният и достъпен начин да почистим фасадата

В допълнение, благодарение на иновациите в химията, боите и спрейовете, използвани за рисунките стават все по-висококачествени и способни да устояват предизвикателствата на времето и въздействието на агресивните външни влияния. В редица случаи дори се използват и бои и спрейове, проектирани специално за целите на авторепаратурата. Благодарение на своя агресивен състав, този тип покрития трудно избледняват и рядко се обезцветяват, дори и под влиянието на продължително стареене, дъждове и снеговалежи, индустриални и промишлени газове, замърсявания и прахови частици, директно слънцегреене и други особености на средата.

Също така, старите замърсявания на фасади, които не са почиствани дълго време се явяват допълнително предизвикателство за възвръщане на първоначалния красив вид на фасадата. Поради тази причина, почистването на стари  графити, изисква повече време, търпение и усилия.

Всички тези фактори обясняват защо борбата с нерегламентираните графити е толкова трудоема и скъпоструваща. В САЩ, например, годишно се харчат над $12 милиарда за борба с графитите. В България основната част от разходите за такъв тип дейности се покриват от джоба на собствениците на засегнатия имот.

За щастие обаче, с правилните средства под ръка, ефективната борба с графитите не винаги трябва да е скъпоструващ процес.

Специален препарат за почистване на графити – най-достъпният и лесен начин за справяне с одрасканите фасади

Освен водещият производител на решения за фасадна декорация (фасадни профили, фасадни панели и др.), StyroDesign е и мястото където клиенти и партньори намират решения на своите казуси – от техническо изпълнение на проекти, до тяхната надеждна експлоатация напред във времето.

За да затвърди ролята си на доверен партньор за вашия проект за фасадна декорация, StyroDesign вече предлага специален препарат за почистване на графити, мастила и бои от стените и фасадите.

Препарат за премахване на графити

Препаратът за премахване на графити позволява бързото отстраняване на мастила и бои от всякакъв тип основи от естествен и изкуствен камък. Препаратът позволява ефективно почистване на графити основно от повърхности с ниска порьозност.

За какви случаи е подходящ препаратът за отстраняване на графити?

Препаратът за премахване на графити е подходящ за разнообразни основи и повърхности, включително:

  • Естествен и изкуствен камък (гранит, мрамор, травертин и др.)
  • Клинкер
  • Тухли
  • Теракота и гранитогрес
  • Цимент
  • Бетон

Как да използвате препарата за премахване на графити?

Препаратът е готов за употреба. Приложението става като нанесете продукта върху суха повърхност с помощта на четка, гъба и/или пръскалка.

Впоследствие трябва да оставите продукта за почистване на графити да подейства за около 15 минути.

След това трябва да изтъркате повърхността с помощта на мека и/или твърда четка, намокрена с вода. Желателно е да изплакнете повърхността с помощта на водоструйка или ръчно с четки и тампони, предварително намокрени с вода.

Операцията може да се повтаря дотогава, докато графитите бъдат отстранени, следвайки същата техника и процедура.

Състав

Продуктът е незапалим и лесно биогразградим. Не е класифициран като опасен за човека и околната среда.

Продуктът за почистване на графити се характеризира с ниско съдържание на летливи органични съединения като не оставя миризми и не изпуска опасни изпарения.

Внимание: В случаи, когато основата е силно порьозна или графитите са стари и направени чрез особено агресивни бои, препаратът за почистване на графити може да премахне изцяло горния слой на графита, но да не успее да отстрани остатъчната сянка, подчертаваща контура на замърсяването. Това важи за всички препарати за отстраняване на графити, предлагани в магазинната мрежа и за непрофесионална употреба.

Алтернативни начини за почистване на графити

Графити и рисунки от фасади могат да се премахнат и чрез други методи, включително:

  • Сапунена вода и гъба – този метод е най-лесен за изпълнение в “домашни условия” и без професионална намеса, но същесвременно крие и много по-голям риск за неуспех. Методът може да бъде успешен основно при гладки повърхности и, ако използваните бои са с по-неагресивен състав и прясно положени. При силно порьозни фасади има голяма вероятност да не успеете да премахнете дори и малка част от боята.
  • Почистване с водо/пясъкоструйка – при тези методи се използва пясък, вода или комбинация от двете под голямо налягане. Целта при третирането на боята е да се отстранят отделните ѝ слоеве, но трябва да се има предвид, че ефективността му зависи от редица фактори, включително вида на основата, използваните абразивни средства, типа на боята и др. Добре е този метод да се прилага от професионалисти, тъй като голямото налягане в комбинация с абразивните средства могат да нарушат цялостта на основата.

 

Съществуват и различни методи за предварителна защита на повърхностите от графити. При тях, фасадата се обработва със специални “антиграфити” препарати, които я правят резистентна към боите и спрейовете. Трябва да се има предвид обаче, че процедурата трябва да се повтаря периодично, тъй като използваните препарати траят определен брой цикли на измиване на фасадата. В допълнение, тези процеси изискват и по-сериозен бюджет. Съществува и риск при работа с неподходящи препарати да се наруши паропропускливостта на основата или пък тя да бъде оцветена или опетнена.

Предишна / Следваща страница

error: