ПРОДАЖБА СО ПОПУСТ ДО 80%

АРХИТЕКТОНСКИ ВИСОКОКВАЛИТЕТЕН ПОЛИМЕРБЕТОН

Архитектонскиот полимерен бетон со висока цврстина овозможува производство на висококвалитетни бетонски елементи со висока цврстина погодни за секаков вид на примена. Благодарение на технологијата на производство, тие се карактеризираат со извонредна точност, совршена форма и детали на површината.

Полимерниот бетон е генерализирано име за цементен бетон, кој се состои од дисперзирана фракција (песок, кварц, минерални бои) со додавање на термоактивно врзивно средство, по правило - епоксидна смола, акрилна или други. Синтетичките адитиви во составот на полимерниот бетон му даваат многу дополнителни својства кои позитивно влијаат на квалитетот и издржливоста на материјалот. Полимерниот бетон е поиздржлив од обичниот бетон, и во напнатост и во притисок, поотпорен е на влага и мраз, не е склон на пукање и не апсорбира вода.

Бетон со висока јачина и ултра-висока цврстина (HPC / UHPC или бетон со ултра високи перформанси) се класи на бетон со исклучително висока јачина и издржливост. Европа беше развиена во 80-тите за специјализирани апликации кои бараат супериорна цврстина и отпорност на корозија - морски котви, мостови и сеизмички структури. Со текот на времето, употребата на UHPC се прошири на апликации со висока јачина во тесни профили како што се мостови и фасади на згради, каде што цврстината на материјалот, отпорноста на абење и малата тежина се клучни. Материјалот е високо отпорен и на абразивни и на хемиски ефекти.

Декоративните детали се изработени во специјални, максимално набиени матрици, со користење на композитна мешавина од висококвалитетни материјали со различна големина на зрно, избрани според строги критериуми. Специјални цементи, активни минерални адитиви и хемиски адитиви од најновата генерација се користат за да се добие еластична смеса при многу ниски фактори на вода-цемент (0.32–0.22). Мешањето на таква смеса со конвенционални миксери е невозможно и затоа е неопходно да се користат специјални интензивни миксери кои обезбедуваат смеса со висока хомогеност и минимална содржина на внесен воздух - помала од 2%.

Технологијата овозможува производство на декоративни елементи со голема издржливост и доволна цврстина со намален волумен и намалена тежина во однос на обичниот бетон. Произведените елементи имаат висока прецизност и детали на површината, вклучително и дополнителна површинска обработка (измиени, гравирани, полирани, минирани, импрегнирани итн.). Можно е да се имплементираат елементите со помош на технологија за прскање, вклучително и во претходно подготвени и сложени кофражни форми, како и нивно волуметриско боење.

Меѓутоа, кога се користи како фасадна декорација, мора да се земат предвид некои карактеристики. Не се препорачува употреба на декоративни бетонски елементи на високи висини (со оглед на долгогодишните алтернативни полесни украси од полистирен и полиуретан). Сите видови бетонски украси се релативно тешки и мора да биде сигурно дека фасадата ќе го издржи нивниот товар. Поставувањето на деталите е комплицирано (потребно е нивно сигурно засилување) и поскапо во споредба со поставувањето на други видови украси.

грешка: