ПРОДАЖБА СО ПОПУСТ ДО 80%

ИНФОРМАЦИИ

Уживајте во уникатната арома на рачно исечено алпско сено, кое расте на 1700 m надморска височина на стрмните падини на Wildspitz - највисокиот врв во Тирол. Направени со љубов, детали по детали, органските површини Organoid® го маѓепсуваат домот и ја носат чистотата и едноставноста на планината во затворен простор!

Дали сте слушнале за Wildspitze?

Највисокиот врв во Тирол, со своите 3.770 метри, величествено се издигнува над импресивниот планински пејсаж на Алпите.

Пасиштата и ливадите на падините на Вилдспице, во голема мера, сè уште се обработуваат и управуваат на традиционален начин. Во повеќето случаи, тоа се случува без употреба на технологија, бидејќи до многу региони сè уште може да се стигне само пеш.

Бербата е тешка физичка работа за која се потребни многу земјоделци. Сеното се коси рачно, а потоа се собира со рачни гребла. Додека не се исуши, повторно се врти рачно со вили, па во корпи на грбот се транспортира до најблискиот пат, од каде се транспортира до долината.

Аромата на свежото сено е длабоко навлезена во нас и не потсетува на животот поврзан со природата, на селскиот празник…

Идејата да се внесе миризливото алпско сено во внатрешноста и просториите беше реализирана во 2012 година. По неколкугодишно интензивно истражување и експерименти во австриската компанија, тие пронајдоа иновативен начин за нежно компресија на вредниот природен материјал за да ги задржи природните хаптици (допир), боја и природна арома. Создадена е првата миризлива органска површина на алпско сено: WILDSPITZE.

 

Што ги прави органоидните површини уникатни ширум светот?

Интервју со Мартин Џехарт и Маг. Кристоф Егер

Што значи ОРГАНОИД?

Фразата ОРГАНОИД се состои од „органис“ - во смисла на природно, непроменето - и завршетокот „-оид“ (од старогрчки: слично). Во нашите органски површини се кријат 100% издржливост, автентичност, поврзаност со природата и нетретирани природни материјали.

Како се развиваше вашата компанија?

По 3 години интензивно истражување и развој, во 2013 година, ја основавме Organoid Technologies GmbH. На бројни изложби и конференции, нашиот патентиран метод наиде на голем глобален интерес, што се одразува во бројот и квалитетот на наградите и одликувањата. Во моментов, нашата компанија е позиционирана во Тирол, каде што 1200 вработени работат на 2 m15 производна површина.

Што е толку уникатно за органските површини?

Човек се чувствува најдобро и удобно кога е опкружен со природна средина. Со своите сетила ја согледува атмосферата и удобноста на просториите. Со нашите органски површини го подобруваме ова чувство на удобност. Природата со својата различност навлегува и „применува“ во просториите и буди емоции:

Првиот впечаток - ја гледаме природната површина и го препознаваме материјалот од кој е направен - како што е лавандата. Се будат спомените - баба градина, одмор во Прованса…

Нашата љубопитност се буди и сакаме со прстите и дланките да тргнеме по површината, да ги почувствуваме суптилните нијанси, да ги почувствуваме поединечните делови на растението - лист, стебло, пупка, лушпа...

Со најдобрите наши сетила воочуваме деликатна арома. Ја мирисаме површината и ги затвораме очите: свежо исечено сено, прекрасна роза, освежителен лимон, стимулативно кафе… момент на внатрешна пауза…

 

 

Со какви материјали работиме.

Природата во целост ни обезбедува се што ни е потребно за нашите органски површини - од А до Ш - од алпско сено, преку конуси од хмељ и пченични цветови, до кедрови игли. Можеме да користиме каков било природен материјал, но претпочитаме да работиме со биолошки и регионално произведени суровини кои не се обработуваат во конвенционални производствени процеси. Нашите клиенти можат да ги специфицираат и прилагодат органските површини по боја (на пр. RAL 9004), по потекло (на пр. со сопствено производство на чоколада) и по механички својства (на пр. да бидат високо еластични или да пренесуваат светлина). Подготвени сме да одговориме на секој предизвик!

 

Она што го произведуваме.

Природните материјали што ги користиме како суровина се мешаат со еколошки врзивно средство и нежно се пресуваат во форма на тенок филм со дебелина од 0,1 до 3 mm, во зависност од употребената суровина. Органските површини не се обработуваат понатаму на кој било начин и се испорачуваат како готови за употреба декоративни површини во нивната оригинална природна состојба и квалитет.

Сите „органоидни“ површини се безбедни за природата и човекот и не предизвикуваат алергии (тестирани за алергени). Тие ја регулираат климата во просторијата и практично не испуштаат емисии. CO2 се произведува неутрално во Тирол, Австрија.

Во случаи кога е неопходно да се исполнат особено високи барања за отпорност на влага, гребнатини, триење и светлина, нашите површини може да се запечатат со конвенционални масла и лакови.

 

На кои основи работиме?

Тенки органски површини се пресуваат на сите видови дрвени површини, флексибилни филц ткаенини и ткаенини, хартии и самолепливи фолии. На овој начин се создаваат целосно индивидуализирани меѓупроизводи за да се задоволат секое барање.

Нашата производна линија е оптимизирана за големина 3050x1320 mm. Меѓутоа, на барање можеме да произведеме помали (на пр. врати или листови хартија) или поголеми формати (ролни широки до 3 m).

Речиси сите природни материјали може да се комбинираат со влошките што ги користиме, за да ги постигнеме точно наведените спецификации.

 

ORGANOID® HPL

Ламинат под висок притисок

 

Дебелина: 0,8-1,2 mm според EN 438
Димензии: 3.050 x 1.320 mm

 

Се обработува како стандарден ламинат
B s1 d0 според EN 13501-1 производ отпорен на пламен во композитна состојба

ORGANOID® ПОЗАДИНА

активно дише позадина на задниот дел од лен

 

Дебелина: околу 1 мм
Димензии: 3.050 x 1.320 mm

 

Лесно сечење
Се поставува како винил тапет

ORGANOID® САМОЛЕПИЛНИК

густа самолеплива фолија

 

Дебелина: околу 1,2 мм
Димензии: 3.050 x 1.320 mm

 

Лесно сечење. Радиус на свиткување до 2 mm.
Пред инсталацијата, заштитната фолија на задната страна се отстранува

ORGANOID® TRANSLUCENT

тенка проѕирна самолеплива фолија

 

Дебелина: околу 0,5 мм
Димензии: 3.050 x 1.320 mm

 

Лесно сечење. Радиус на свиткување до 0,5 mm.
Пред инсталацијата, заштитната фолија на задната страна се отстранува

ORGANOID® PUR

без подлога - 100% природа

 

Дебелина: околу 2 мм
Димензии: 3.050 x 1.320 mm

 

Транспарентноста може да се прилагоди со раслојување За декорација на абажури, влошки и сл.

ORGANOID® FLEXI

тенка, флексибилна неткаен материјал без лепак

 

Дебелина: околу 0,5 мм
Димензии: 3.050 x 1.320 mm

 

Лесно сечење. Радиус на свиткување до 0,5 mm.
Се монтира како дрвен фурнир

ORGANOID® ROLL

даб фурнир, самолеплива етикета или фолија за завиткување

 

Должина на ролна: од 50 m
Ширина: до 300 mm

ORGANOID® ПОД

HDF плоча отпорна на влага со пресуван слој од плута

 

Дебелина: 17 мм
Димензии: 1.230 x 305 mm

 

Лесна инсталација со систем за кликање.
Класа: 32 / AC3 ​​(EN 16511)

ORGANOID® ACOUSTIC

акустична филц на перфорирана медијапан плоча

 

Докажано е дека акустичните панели и панели ја подобруваат акустиката во затворен простор.
Во зависност од барањата, можно е да се направат различни системи.

ORGANOID® 3D

како ламинирани цврсти или повеќеслојни делови од дрво, челик или алуминиум

 

Можно е да се направат површини за калапи за инјектирање.

 

За кого работиме.

Можностите органските површини да се комбинираат со подлоги од различни видови материјали се неограничени. Различните индивидуализации и персонализации создаваат исклучително голема разновидност на производи. Ова ни овозможува да можеме да им служиме на потребите на многу различни видови индустрии и да можеме да најдеме решение за секое барање. Споделете ги вашите потреби со нас!

ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МЕБЕЛ И МЕБЕЛ, СТРОЛАРИ

За производители на мебел и врати, столари, компании за дизајн и мебел, конференциски сали, изложби, хотели и многу повеќе, Organoid® HPL е избор број еден.

Со конвенционалните машини, органските површини може да се залепат и третираат како стандарден HPL ламинат.

Без разлика дали е за нанесување на големи површини или за производство на мали детали - Organoid® HPL овозможува „игра“ со различни материјали и акценти на бои и на тој начин го нагласува природниот карактер на дрвото.

Специјални ефекти може да се постигнат и со Organoid® Flexi, Organoid® Roll, Organoid® Self-Adhesive и Organoid® Floring.

ДЕКОРАТОРИ

Сликарите и тапацирите ќе уживаат во Organoid® Wallpaper, која се поставува како и секоја тешка позадина со помош на конвенционални лепила.

Уникатните и неповторливи ѕидови и тавани се раѓаат брзо и лесно. Посебни ефекти може да се постигнат и со Organoid® Self-Adhesive и Organoid® Pur.

ДИЗАЈНЕРИ

Без разлика дали се наменети за дизајнери на производи, дизајнери на пакување или книговезници, органоидното портфолио нуди соодветни органски површини за мали апликации.

Материјалот за подлога може да го специфицира купувачот - на пример хартија или различни видови ткаенини.

Покрај лепењето, органските површини може да се обработуваат и на многу други начини - со шиење, преклопување, удирање, сечење со плотер итн.

Organoid® Translucent и Organoid® Pur исто така може да бидат од интерес за дизајнерите

АРХИТЕКТИ И ДИЗАЈНЕРИ

Поради минималните набавни количини од само неколку м2 и високиот степен на индивидуализација (на пример, листови од градината на купувачот), нашите производи можат да се користат во многу мали проекти.

Нормално, ние сме исто така добро подготвени и опремени за реализација на големи проекти со површини од неколку 1000 м2, во кои ќе обезбедиме точна имплементација на наведениот квалитет - преку постојана контрола на повеќе од 40 параметри.

ДИЗАЈНЕРИ ЗА ЗВУЧНА ИЗОЛАЦИЈА И АКУСТИЧКА ЗАШТИТА

Органските површини и ефективната акустична апсорпција се надополнети со 4 „органоидни“ производи: акустична филц, акустични панели, акустични слики и отвор за апсорбер на звук.

Акустичните модули можат да висат од таванот, да градат обложување на ѕидови и тавани со широк формат или да делуваат како декоративен елемент на мебелот, вратите и ѕидовите.

ДИЗАЈНЕРИ НА ОСВЕТЛУВАЊЕ

Со Organoid® Translucent и Organoid® Pur, на дизајнерите и конструкторите на осветлување им нудиме два производи со дефинирана транспарентност.

Производите се погодни за употреба како декорација на абажури и LED уреди за осветлување. Во комбинација со стаклени површини се користат и за антирефлективна заштита или за изградба на преградни ѕидови со оштетен вид.

ИНДУСТРИСКИ И 3Д ДИЗАЈНЕРИ

Нашите органски површини, со нивната флексибилност и растегливост, можат да се обликуваат и во 3D форми. За компаниите кои работат со иверица, пресувани честички од дрво или филц од природни влакна, обезбедуваме покривки од органски површини за директно обликување.

Сите наши органски површини може да се нанесат директно на калапи за шприцови. По нарачка на клиентот, произведуваме и масивни 3Д-облици од различни природни материјали.

Нашата филозофија: Одржливост во секој аспект!

Погледнете! Допрете! Помирисај го! Преживејте!

Нашата визија

Во нашето модерно, сè потехнолошки и забрзано секојдневие, би сакале нашите органски површини да придонесат за фактот дека луѓето сè повеќе се свртуваат кон природата и ја зајакнуваат исклучително важната врска помеѓу човекот и природата.

Нашата мисија

Преку употреба на природни и необработени делови од растенија, кои во производствениот процес ги задржуваат повеќето од нивните оригинални квалитети на оптика, хаптика (допир) и арома, да ја внесеме природата во затворен простор и да ги освежиме позитивните спомени од нашите искуства во природата.

Нашиот систем на вредности

Како млад и амбициозен тим кој работи на глобално ниво, ја цениме позитивната соработка помеѓу вработените, партнерите, добавувачите и клиентите.

Природни суровини

Секогаш се стремиме да користиме суровини од органско земјоделство или нуспроизводи од прехранбената и земјоделската индустрија. Благодарение на нашата соработка со паркот на природата Каунеграт, имаме можност да го добиеме најдоброто алпско сено и цветни треви директно од нашите соседи. Онаму каде што тоа не е можно, се потпираме на регионални партнери и кратки транспортни рути. Патем: Имињата на нашите органски површини не се резултат на правописни грешки, туку се позајмени од нашиот тиролски дијалект и ја зајакнуваат нашата врска со регионот.

Фабрички

Во нашата фабрика во Тиролските планини работиме со маестрална трудољубивост и античко знаење. Како климатски неутрална компанија, ние се напојуваме со 100% еколошка електрична енергија и компензираме за неизбежните емисии со нашиот партнер ClimatePartner. Врзувачите што ги користиме во нашето производство се без растворувачи, пластификатори и сите видови бои и ароми.

Природна убавина - е природна предност

Природната убавина на нашите површини доаѓа од самата природа. Природата е најдобриот дизајнер, а ние со нашите технички и мануелни вештини само и помагаме да го најде патот до нашите простории.

Последно, но не и најмалку важно, многуте награди и позитивните повратни информации од нашите клиенти докажуваат дека сме на вистинскиот пат. Придружи ни се!

DE_Organoid Technologies 2018 година
грешка: