ПРОДАЖБА СО ПОПУСТ ДО 80%

Најчесто поставувани прашања за внатрешни и фасадни профили

Следните неколку прашања ќе ви помогнат да дознаете сè за тоа кои се елементите познати како декоративен ентериер и фасадни профили. Како и од кои материјали се произведуваат? Која е нивната приказна? Каде се користат украсните профили? Како да ги изберете најсоодветните украсни профили за целите на вашиот проект? На овие и на многу други прашања одговараме во следните неколку редови.

Што е украсен профил?

Декоративните профили, познати и како архитектонски детали или елементи, се поединечни компоненти кои во комбинација придонесуваат за формирање на естетската визија и индивидуалниот стил на зградата. Декоративните профили помагаат да се рекреираат трендовите во популарните архитектонски стилови, како и да се реализираат модернистички концепти.

Која е историјата на архитектонската декорација?

Една од првите асоцијации кога станува збор за украсни елементи како што се колони и сводови беше Акропол во Атина. Всушност, таа била изградена во 9000 век п.н.е., додека за првите архитектонски украси сведочат античките неолитски населби како Гобекли Тепе (2300 г. п.н.е.) или објекти откриени во античка Месопотамија кои датираат од XNUMX г. п.н.е. Последователно, со развојот на цивилизацијата, архитектурата почна да зазема сè поважен дел во културата на многу народи. До денес, сведоци сме на прекрасни и живописни градби кои датираат стотици, па и илјадници години.

Каде се користат декоративните внатрешни и фасадни профили?

Декоративните профили се користат и во внатрешноста и на фасадата на зградата. Што се однесува до внатрешната примена, архитектонските елементи се погодни за вградување во ходници, дневни соби, спални соби, кујни, бањи и влажни простории, како и канцеларии, чекални, лоби, малопродажни места и други тешко оптоварени места.

Какви видови декоративни фасадни и внатрешни профили постојат?

Постојат стотици видови украсни профили, поделени во десетици категории. Некои од нив се:

 

Од што се направени внатрешните и фасадните профили?

Во минатото украсните профили се правеле од цврсти материјали како гипс и мермер. Денес, благодарение на напредокот во технологијата, украсните профили сега се направени од лесни, еколошки материјали како што се полистирен (EPS), Полиуретан (PU) и термополимер (HDPS).

Со какви украсни профили EPS, PU и HDPS супериорни во однос на оние од мермер и гипс?

Развојот на производствените технологии донесе низа предности на новите украсни профили во однос на традиционалните. Од мала тежина, преку ниска цена, до лесна инсталација, денес уредувањето на ентериери и фасади е далеку полесно и поудобно. Главните предности на архитектонските детали на EPS, PU и HDPS во однос на оние од мермер и гипс се следните:

Декоративни профили од EPS, PU и HDPS  Традиционални украсни профили
Мала тежина, не оптоварување на основата Тежок и стресен на основата
Лесна и прифатлива инсталација Тешка и скапа инсталација
Можност за лесно боење Потешко е да се украсуваат
Отпорност на стареење Носете со текот на времето
Лесен за чистење и одржување Макотрпно и комплицирано чистење
Достапно решение Поголема цена
Практично неограничени можности за дизајн Покомплексен производствен процес и ограничени можности за дизајн

 

Како се поставуваат декоративни внатрешни и фасадни профили?

Една од многуте предности на декоративните профили направени од EPS, PU и HDPS е нивната лесна и удобна инсталација. Дури и ако не сте професионалец, можете брзо и лесно да ги поправите профилите. Во повеќето случаи, декоративните профили се монтираат само со помош на лепак. Меѓутоа, во некои ситуации, како што е вградување на профили на прагови или елементи кои ќе подлежат на посериозни напрегања, потребно е дополнително механички да се прицврстат со штипки. За таа цел подготвивме детални упатства за употреба, со чија помош можете да го трансформирате вашиот дом во само неколку чекори.

Дали може да се фарбаат фасадните профили?

Декоративните профили може да се обојат со буквално секаков тип на боја, што обезбедува слобода на избор. Така, архитектонските елементи лесно можат да се вклопат во концептот на секој проект.

Како се чистат декоративните внатрешни и фасадни профили?

Декоративните профили особено брзо и лесно се чистат - само со влажна крпа. Благодарение на облогата со која се обработуваат, не апсорбираат прашина и слоеви од надворешната средина, туку напротив - ги држат на површината на профилот. Така, украсните детали може да се исчистат со само едно движење.

Колку чинат украсните профили?

Портфолиото на решенија на StyroDesign нуди над 5000 различни производи, поделени во десетици категории. Поради оваа причина, цените на декоративните елементи варираат во голема мера. Некои линеарни профили, на пример, почнуваат по цени од 3.50 лева, додека други сложени комбинации на елементи или комплетни решенија достигнуваат стотици лева. Уште поважно, нашето портфолио на производи нуди нешто за секој проект и буџет.

Кој е работниот век на декоративните профили?

Што се однесува до материјалот од кој се направени, декоративните профили нудат практично неограничен работен век, бидејќи не старее и ги задржува своите својства долго време. Благодарение на специјалните полимерни премази со кои се обработуваат профилите, тие добиваат значителна отпорност на надворешни влијанија како врнежи, променливи температури, механички честички, слоеви, хемиски агресори и сл. Покрај тоа, облогата им дава на профилите посебна цврстина, што ги прави отпорни на притисок, удар и механички удари. Поради оваа причина, кога се користат во многу оптоварени простории како што се ходници, лоби и конференциски сали, на пример, профилите издржуваат трговија со луѓе и како резултат на тоа триење, допир, триење, удар итн.

Може ли да нарачам декоративен профил?

StyroDesign нуди украсни профили по мерка. За таа цел, се што треба да обезбедите е примерок дијаграм/цртеж на елементот, како и димензиите во кои сакате да се произведува. Се останато го работи нашиот стручен тим.

грешка: