РАЗПРОДАЖБА С ОТСТЪПКА ДО 80%

Гипсови профили и декорации и какво ги прави толкова популярни и до днес

В интериора на сградите старо строителство моете да срещнете разнообразие от гипсови профили и декорации - от корнизи и фризове, до розетки и различни орнаменти. Благодарение на изпитаните си качества, гипсовите елементи днес си проправят път и в модерното обзавеждане на интериори в най-съвременен стил.

И до днес, щом забележим красиви архитектурни елементи в даден интериор, първата асоциация винаги е, че това са гипсови профили и декорации. Въпреки, че днес има редица по-модерни материали за изработка на интериорни орнаменти, профилите от гипс си остават класика и често предпочитано решение. В този материал разглеждаме какво всъщност превръща гипсовите профили в нещо толкова популярно и установено във времето, както и какво място заемат те в декорацията на интериори в днешно време.

Какво представляват гипсовите профили и декорации?

Гипсовите профили и декорации обхващат разнообразие от орнаменти предназначени за оформяне на красив и естетически-издържан облик на помещенията. Те се произвеждат в съобразност с конкретни архитектурни стилове и изисквания.

Интериорните профили от гипс обикновено изпълняват две основни функции. Първата е да гарантират визуалното разделение на стените или отделните равнини в помещението. Втората функция е да акцентират върху конкретни зони (розетки за акцент върху красив полилей; корнизи за акцент върху прехода между стените и тавана; орнаменти и рамки за акцент върху камини, врати и прозорци и др.).

Някои от най-популярните решения от гипс включват:

  • Гипсови корнизи – те имат задачата да оформят красивия и плавен преход между тавана и стените. Много често зад тях се крият корнизите за пердета като също така спомагат и за прикриване на несъвършенствата по повърхността на тавана;
  • Гипсови фризове – използват се за украса на стените като оформят дълги и красиви линии, визуално разделящи отделните повърхнини. Много често тяхната визия се допълва чрез различни тонове бои или с картини и други декоративни детайли;
  • Гипсови розетки – това е най-ефектният елемент за придаване на релеф и индивидуално излъчване на таваните. Посредством комбинация от различни фигури (кръгли, елипсовидни и други форми), розетките от гипс перфектно подчертават полилеи и осветителни тела;
  • Гипсови орнаменти и ъглови елементи – спомагат да се засили ефектът на конкретни участъци в помещението както и за подчертаване на зони, върху които се търси акцент като например ниши, зони за картини, огледала и рамки и др.

Практиката за украса на стени и тавани с гипсови профили и орнаменти е стара архитектурна традиция, позната от векове. Декорации от гипс се използват още в архитектурата в древна Гърция и впоследствие при Римската империя. Без значение географската ширина и произхода, гипсовите декорации устояват на предизвикателствата на времето като с течение на времето трайно се установяват в архитектурни стилове като класицизъм, ренесанс, барок, рококо, ампир и модернизъм.

Какви са предимствата на гипсовите профили и орнаменти?

Орнаментите и декорациите от гипс се характеризират с редица предимства.

На първо място това е тяхната поразителна красота и детайлност. Този тип решения могат да бъдат както минималистични и само с изчистени линии и релефи, така и особено изящни, с флорални мотиви, различни шарки и фрезки.

Наред с това те са особено здрави и леки. Благодарение на съвременните технологии на производство, днес гипсовите решения постигат перфектен баланс между устойчивост и ниско тегло. Така, те гарантират дълготрайна експлоатационна надеждност, без значително да натоварват повърхностите. Това ги прави и перфектни решения за силно натоварени помещения в обществени сгради, където има значителен човекопоток, търкане и натиск (чакални, фоайета, конферентни зали и др.).

Не на последно място трябва да отбележим и лесния и безпроблемен монтаж. Декоративните профили от гипс се лепят посредством специално лепило директно върху стената. При по-големи и дълги елементи може да се наложи и допълнително анкериране с дюбели. След като гипсовите корнизи, розетки или фризове са фиксирани надеждно, фугите между тях се запълват с фугираща смес, а самите профили могат да се боядисват.

Гипсовите профили и декорации днес

Можете да откриете гипсови профили и елементи в редица архитектурни стилове по целия свят. И ако допреди години гипсовите профили и декорации са били присъщи само и единствено за домовете на богатите и заможни хора, за дворци и резиденции и за обществените сгради, то през последния век те се установяват като достъпно решение за проекти от всякакъв тип. В България, и до днес украшенията, направени от него се срещат в обществени сгради като театри и галерии, частни домове като къщи и апартаменти старо строителство и др. Така, благодарение на своя чар и дълготрайна надеждност, гипсовите елементи ни радват в продължение на десетилетия. Днес, гипсовите профили са много достъпни и практични, което ги превръща в удачно решение дори и за проекти с ограничен бюджет.

Въпреки, че днес има много по-модерни материали, това не означава, че гипсът няма своите почитатели. Дори напротив – интериорните гипсови профили и елементи продължават да бъдат едни от най-търсените на пазара. Развитието на технологиите днес позволява пълно персонализиране на орнаментите от гипс. Налични са, както модели пресъздаващи традиционните класически тенденции в архитектурата, така и такива с модерен прочит. Въпреки, че могат често да остават на заден план преди нови и по-практични материали като полиуретан например, гипсовите профили днес присъстват в жилищни, обществени и търговски площи. Използват се също и при реставрация на стари сгради, архитектурни и исторически обекти в различни стилове.

Благодарение на разнообразието от орнаменти от гипс, предлагани на пазара днес, всеки един може да намери подходящо решение за своя проект.

Гипсови профили, орнаменти и декорации от StyroDesign – избор по каталог и изработка по поръчка

В StyroDesign осъзнаваме, че всеки клиент търси нещо уникално за своя проект. Клиентът, който иска да преобрази интериора на къща или апартамент с високи тавани вероятно би се насочил към декорации в бароков или класически стил. Интериорният дизайнер, който има за цел да комбинира актуалните тенденции с аристократичността на гипса би избрал серия от решения с по-модерно излъчване.

Именно поради тази причина ние предлагаме възможност за персонализирана изработка на гипсови профили и орнаменти по индвидуално задание на клиента.

А за тези, които се лутат измежду многообразието от възможни концепции ние предлагаме възможност за избор на различни модели гипсови профили по каталог.

Изработка на гипсови профили и орнаменти по поръчка

Готови сме да откликнем и на всички, търсещи нещо уникално и индивидуално за своя проект. Производството на интериорни гипсови профили по поръчка позволява максимално точно изпълнение на Вашето задание. По този начин можете да постигнете интериора, за който винаги сте мечтали.

За целта се нуждаем от чертеж или изображение на предпочитания интериорен профил. Впоследствие ние се заемаме с неговата изработка. На база на подадения модел, ние изработваме специални матрици, които 1:1 пресъздават всеки детайл от желаната концепция. Персонализираните отливки гарантират, че крайната визия на детайла ще отговаря изцяло на Вашето желание.

Крайният резултат е красиви и отличими интериори със свобствен стил.

Изработка на богата гама интериорни гипсови профили по каталог

Ако искате да почерпите вдъхновение от съществуващи концепции, включително и такива на водещи интериорни дизайнери, то нашето портфолио максимално улеснява избора Ви. При нас ще откриете разнообразие от интериорни профили по каталог. Решенията са налични в множество категории включително:

  • Гипсови корнизи
  • Гипсови фризове
  • Гипсови розетки за таван
  • Гипсови рамки
  • Гипсови орнаменти

Решенията обхващат всичко от минималистични профили с изчистени линии и гладки повърхности, до профили с орнаменти, канали и красиви украшения. Ще откриете както класически и традиционни модели, така и модели с флорални мотиви, разчупена модерна визия.

Гипсови орнаменти, профили и декорации за всеки проект

Разнообразният асортимент от класически и семпли или пък модерни и нестандартни орнаменти от гипс, които ще откриете при нас, позволява задоволяването дори и на най-претенциозните вкусове и предпочитания. А с възможността за изработка на гипсови детайли по поръчка, ограничения практически не съществуват.

Така, интериорните гипсови профили позволяват ефектна декорация на множество помещения в обществени и частни сгради. Те са предпочитани решения за трапезарии, спални, коридори, общи части, ресторанти, фоайета, конферентни зали, магазини и търговски площи и др.

Предишна / Следваща страница

error: