РАЗПРОДАЖБА С ОТСТЪПКА ДО 80%

Ръководство за монтаж на декоративни решетки

Система и препоръки за монтаж.

Special Walls S.L е компанията, стояща зад декоративните елементи от марката Duralmond. Серията от решения предлага иновативен и оригинален начин за декорация на интериори и екстериори.

Special Walls S.L. е автор и собственик на визуалните дизайни, намиращи се на сайта. Не се позволява производството на този тип декоративни елементи от трети страни. Всички модели са регистрирани и всички наподобяващи продукти и реплики, произведени от трети страни ще се считат за нелегално копиране, обект на правен иск както за производителя, така и за потребителя. Ние оценяваме подкрепата към компаниите, които подобно на Special Walls, се стремят да бъдат иновативни и да произвеждат нови продукти.

Размери и материали

Всеки един отделен проект изисква използването на свой собствен специфичен и съобразен с неговите специфики материал. Стремежът ни е винаги да използваме най-подходящия за дадения проект материал – от Duralmond полимера в нашите 3D панели, текстури и декоративни решетки за външно приложение, до MDF в 2D панелите и декоративни решетки за вътрешно ползване. Използваме също така и всякакъв други тип материали, подходящи за допълване и адаптиране на уникалния дизайн на проекта – в т.ч. влизат алуминий, композитни алуминиеви смеси, експандирано PVC и др.

DURALMOND полимер

Duralmond представлява композитен материал произведен чрез смесване на синтетични и натурални смоли, натрошени бадемови черупки и други добавки. С помощта на този иновативен материал, ние разработваме елементи за креативен и ефектен подход, използващ релефи, обемни форми и текстури при декорирането на стени и тавани – области, които до този момент, почти винаги са били ограничавани до плоски и студени повърхности.

Дебелини: 30 мм; 60 мм
Употреба: интериор и екстериор
Технически характеристики:

– Водоотблъскващ материал, неподатлив на влага и агресивни атмосферни условия
– Звукозаглушаващи (антиревербационни) и звукоизолационни свойства
– Лек материал
– Удобен и лесен за работа и монтаж

ЕКСПАНДИРАН PVC (HDFOAM)

Разпененото PVC е материал с висока плътност. Устойчив е на UV лъчи, водно натоварване, ниски температури, удари и механичен натиск. Използва се при изисквания за минимално натоварване на конструкцията и стени с ниска товароносимост.

Дебелини: 19 мм; 30 мм
Употреба: екстериор
Технически характеристики:

– Лек материал
– Възможност за избор на финишното му покритие

MDF

ПДЧ материал, изработен от пресовани дървесни влакна със средна плътност и подобрена устойчивост на влага. Дървеният материал е слепен със смоли. Пожароустойчив MDF (клас B-s2) се предлага по поръчка.

Дебелини: 25 мм
Употреба: интериор
Технически характеристики:

– Звукозаглушаващи (антиревербационни) и звукоизолационни свойства
– Лек материал
– Възможност за изработка на пожароустойчив вариант

Система 1


Фиксиране към стената с анкериращи планки.
Отстояние от стената 4 см.

Системата е лесно решение при изпълнението на фасади, при които разстоянието до основата е минимално. Системата се състои от единичен елемент, който служи за захващане и анкериране на решетките във фасадата. Лесна е за монтаж и не изисква подготовка на фасадата.

 

A: Съществуваща обшивка на фасадата

1: Декоративна решетка с дебелина (12-30 мм)
2: Анкерираща планка за връзка на решетката с фасадата
3: Лепило (по избор)
4: Крепежен елемент (в зависимост от типа на основата)

Стъпка 1: По долното протежение на планираната декоративна решетка и странично по нейната обиколка, на максимално разстояние от 1000 мм една от друга (при решетки с дебелина от 12-30 мм), се разполага първият ред ъглови крепежни планки. Планките трябва да съвпадат с фугите между отделните декоративни елементи.

Стъпка 2: Решетката се поставя върху монтираните ъглови анкериращи планки. От нейната горна страна и странично където ще бъдат монтирани следващите елементи, през най-много 1000 мм, се добавя по една анкерираща планка – така, че да служат за опора на при монтажа на втория ред. При фини и тънки декоративни решетки (с дебелина на ламелите 2-4 мм), анкериращите планки могат да бъдат предварително занитени за ламелите и след това заедно монтирани към основата.

Стъпка 3: Продължава се с поставянето на решетките от горния ред, като долната им част се фиксира върху вече монтираните (в стъпка 2) анкериращи планки на долния ред. Поставят се планките в горната част на всеки следващ монтиран ред (стъпка 2).

Система 2


Фиксиране към стената с анкериращи планки и шпилки.
Отстояние от стената 4-20 см.

Системата се състои от единичен крепежен елемент, оформящ връзката между основата и решетката. Елементът се състои от шпилка с резба и анкерна планка с четири точки на закрепване. Лесна е за изпълнение и не изисква подготовка на фасадата.

A: Съществуваща обшивка на фасадата

1: Декоративна решетка с дебелина (16-30 мм)
2: Анкерираща планка (60х60х3 мм) с предварително заварена на нея шпилка с резба
3: M6 болт с мебелна гайка
4: Шпилка

 

 

Стъпка.1: Тъй като това е точкова система за монтаж, е необходимо предварително да се планират местата на които ще се позиционират планките спрямо решетките. Препоръчва се крепежен елемент да бъде положен във всеки ъгъл на решетката и поне по един в средата на най-дългата ѝ част.

Стъпка.2: Първият комплект анкериращи планки се монтират към фасадата с помощта на химически дюбели, а след това и решетките върху тях отдолу – нагоре. При фини и тънки декоративни решетки (с дебелина на ламелите 2-4 мм), връзките между планката и решетката се оформят с помощта на нитовe, докато при по-дебели и масивни решетки, се използват самонарезни винтове с шестограмна глава и шайба.

Стъпка.3: В участъците, в които ламелите на двете отделни решетки трябва да бъдат свързани един към друг, но същевременно те не са достатъчно широки, се препоръчва монтажа на планка от задната им част. Алтернативно, между двата ламела може да бъде монтирана плоска дибла (бисквитка), която да подсили връзката.

Система 3


Фиксиране към стената с квадратен профили и двойна Т-образна планка.
Отстояние от стената 7-10 см.

Системата е лесно решение за декориране на фасади, при които целта е да се запази нейната максимална прозрачност и пропускливост на светлина, като се минимализира преграждането и с плътни и непрозрачни елементи (при остъклени фасади). Системата включва профил с квадратно сечение и двойна Т-образна анкерираща планка (изработени обикновено от алуминий). Основата (фасадата) трябва предварително да бъде подготвена така, че да отговаря на изискванията за топлоизолационна защита и водонепропускливост. Подходяща е за монтаж като на дебели, така и на много тънки декоративни решетки и облицовки

Вертикален монтаж на носещите профили

А. Основна обшивка на фасадата
B. Щурц/трегер над прозорец
C. Прозорец
D. Настилка
Е. Замазка
F. Бетонна основа
G. Покритие на щурца
H. Подпрозоречен елемент
I. Шапка/обшивка на борда
J. Покритие по обръщането на прозореца

1. Декоративна решетка с дебелина (2-4 мм)
2. Вертикално монтиран квадратен профил (40х40 мм)
3. Двойна T-образна планка (120х74х4 мм)
4. Крепежен елемент (в зависимост от типа на основата)
5. Самонарезни винтове с шестограмна глава
6. Нит
7. Пластмасова капачка на металния профил

 

 

 

Стъпка.1: Вземат се размери и върху фасадата се разграфяват местата, където ще бъдат монтирани вертикалните носещи профили – така, че фугата между отделните решетки да ляга централно върху тях. Профила да се предвиди така, че краищата му да съвпадат с тези на решетката и да не стърчат.

Стъпка.2: Двойните Т-образни планки се анкерират към фасадата (1 бр на всеки метър) с подходящи за основата крепежни елементи. Към тях, с помощта на самонарезни винтове се фиксират вертикалните квадратни профили.

Стъпка.3: Декоративните решетки се позиционират и се маркират точките в които те ще бъдат занитени за вертикалните профили.

Фиксирането с нитове се извършва на всеки 50 см. В участъците, където между ламелите на двете решетки се изисква здрава връзка, но липсва носещ профил,

може да бъде монтирана плоска дибла (бисквитка), която да подсили връзката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хоризонтален монтаж на носещите профили

Вертикален разрез

A: Съществуваща обшивка на фасадата
B: Бетонна подова плоча
C: Интериорна подова настилка

1: Декоративна решетка с дебелина (16-30 мм)
2: Хоризонтално монтиран квадратен профил (40х40 мм)
3: Двойна T-образна планка (120х74х4 мм)
4. Крепежен елемент (в зависимост от типа на основата)
5. Самонарезни винтове с шестограмна глава
6. M6 болт с мебелна гайка
7. L-образна планка (40х70; d.3 мм)
8. Пластмасова капачка на металния профил

 

 

 

 

 

Хоризонтален разрез

Чрез този вариант на системата имаме възможност да изработим непрекъсната неметална обшивка на фасадата, изградена от по-дебели декоративни решетки (16-30 мм) със скрито фиксиране. Това е лесно решение за фасади, при които се изисква минимално разделяне на декоративната обшивка от крепежни елементи.

Тъй като декоративните решетки могат да бъдат с дължина до 3 м, е възможно планката да се използва като единствен закрепващ елемент и по този начин да се създадат фасади и конструкции, при които погледнато от сградата от вътре навън не са видими никакви допълнителни крепежни елементи.

Тази система успешно може да бъде използвана за монтаж върху фасади, които трябва да бъдат съхранени (например при стъклени или други фасади, които изискват да бъдат

периодично почиствани). Специално внимание обаче, трябва да бъде обърнато на прехода между отделните решетки, тъй като при тази система, той е по-голям (препоръчително е на всеки 30 см да бъде монтиран свързващ елемент, който да подсили връзката между решетките).

Система 4


Фиксиране към стената с помощна конструкция.
Отстояние от стената 20-100 см.

Системата позволява отдалечаване на декоративните решетки на по-големи разстояния от основата, без да се налага допълнителното им укрепване и фиксиране към земята. Системата е подобна на Система 3 и е приложима при монтаж както на по-дебели, така и на по-тънки декоративни облицовки.

С помощта на тази системата имаме възможност да изградим декоративна обвивка на сградата, която същевременно ни позволява да съхраним нейната оригинална фасада – например когато тя е изградена от стъклени елементи, които изискват периодично почистване. За тази цел, може да бъде изградена осигуряваща платформа/стъпало от перфорирана ламарина, която да бъде фиксирана с винтове и от която да може да се обслужва вътрешната фасада.

 

 

 

 

 

 

Вертикален разрез

Хоризонтален разрез

A: Съществуваща обшивка на фасадата
B: Бетонна подова плоча
C: Интериорна подова настилка

1: Декоративна решетка с дебелина (16-30 мм)
2: Квадратен профил (40х40 мм)
3: Огъната двойна T-образна планка (120х150х4 мм)
4: Двойна T-образна планка (120х74х4 мм)
5: Самонарезни винтове с шестограмна глава
6: M6 болт с мебелна гайка
7: L-образна планка (40х70; d.3 мм)
8: М10 болт
9: Крепежен елемент (в зависимост от типа на основата)
11: Стъпало от перфорирана ламарина

 

Система 5


Фиксиране към пода и тавана.

Фиксиране с помощта на точково закрепване (посредством ъглови планки)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фиксиране по цялата дължина (посредством видим профил)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A: Декоративна решетка
B: Настилка

1: L-образен профил (40х70; d.3 мм) или L-образна планка (40х70; d.3 мм)
3: Крепежен елемент (в зависимост от типа на основата)
5: M6 болт с мебелна гайка

Фиксиране по цялата дължина (посредством скрит профил)

 

 

 

 

 

A: Декоративна решетка
B: Настилка
C: Таван

1: L-образен профил (40х70; d.3 мм) или L-образна планка (40х70; d.3 мм)
2: Метална планка (100х3 мм)
3: Крепежен елемент (в зависимост от типа на основата)
5: M6 болт с мебелна гайка
7: Видия за дърво

 

 

 

 

 

Оформяне на връзката между отделните елементи при решетки с дебелина 12 – 30 мм

Метод 1: С плоски дибли (бисквитки)

 

 

 

 

A: Декоративна решетка 1
B: Декоративна решетка 2

1: Плоска дибла (бисквитка)
2: Лепило

 

Метод 2: Със свързващи планки

 

A: Декоративна решетка 1
B: Декоративна решетка 2

1: Свързваща планка
2: M6 болт с мебелна гайка

Парапети и огради


Разграничението между огради и парапети се базира на височината на вертикалния елемент. Като парапети се дефинират системите, които имат височина под 170 см., докато височината на оградите, тя е по-голяма.

При монтажа на парапети е необходимо допълнително в тях да бъде вградена ръкохватка, за да се покрият естетическите нужди (затваряне на системата от видимата горна част) и

функционални изисквания (елемент за захващане и подпиране), както и да се осигури безопасната му експлоатация (скриване на режещи ръбове и повърхности).

Предлага се и възможността ръкохватката на парапета да бъде интегрирана по различни начини в декоративната решетка. Възможно е също така, при нужда, в нея да бъдат интегрирани осветителни тела.

 

A: Настилка

1: Декоративна решетка
2: Анкерна планка (100х100х3 мм)
4: Метален Т-образен стълб (60х30 мм)
5: Крепежен елемент (в зависимост от типа на основата)
7: M6 болт с мебелна гайка
8: Метален U-образен парапет (30х30х2 мм)

A: Настилка

1: Декоративна решетка
2: Анкерна планка (100х100х3 мм)
3: Правоъгълна метална греда (40х60 мм)
5: Крепежен елемент (в зависимост от типа на основата)
7: M6 болт с мебелна гайка
8: Метален U-образен парапет (30х30х2 мм)
9: Пластмасова капачка

 

 

Стъпка.1: На всеки максимум 1,5 м се поставя вертикален фиксиращ елемент, който служи и за връзка с пода. Използва се правоъгълна метална греда при по-тънки и фини декоративни решетки или T-образен метален стълб при по-дебели решетки. И към двата елемента, в тяхната основа се заварява анкерната планка.

Стъпка.2: На всеки максимум 50 см, решетките се захващат вертикално към Т-образните стълбове с помощта на болт и мебелна гайка в посока отдолу – нагоре.

Стъпка.3: Ръкохватката на парапета се монтира под формата на U-образен профил, който се фиксира с болт и мебелна гайка към стълба и решетката.

Перголи


Перголите могат да бъдат монтирани както само от долната или само от горната страна на конструкцията, така също и от двете и страни едновременно, в зависимост от вида и степента на желаното засенчване.

Вертикален разрез

A: Носеща греда

1: Декоративна решетка
2: Квадратен профил (40х40 мм)
3: L-образна планка (40х70; d.3 мм)
4: Самонарезни винтове с шестограмна глава
5: M6 болт с мебелна гайка

Стъпка.1: Квадратните метални профили, служещи за опора на решетките, се фиксират към носещата конструкция в зависимост от нейния тип.

Стъпка.2: Към квадратните профили, с помощта на самонарезни винтове, се фиксират металните L-образните планки. Те се поставят максимум на 50 см една от друга, като се съобразява дизайна и шарката на решетката. С помощта на болт и мебелна гайка, решетката се захваща към планките.

Предишна / Следваща страница

error: