РАЗПРОДАЖБА С ОТСТЪПКА ДО 80%

Често задававни въпроси за интериорни и фасадни профили

Следващите няколко въпроса ще Ви помогнат да научите всичко за това какво представляват елементите, познати като декоративни интериорни и фасадни профили. Как и от какви материали се произвеждат? Каква е тяхната история? Къде се използват декоративни профили? Как да изберете най-подходящите декоративни профили за целите на Вашия проект? Отговаряме на тези и много други въпроси в следващите няколко реда.

Какво е декоративен профил?

Декоративните профили, познати още като архитектурни детайли или елементи, представляват отделни компоненти, които в комбинация допринасят за оформянето на естетическата визия и индивидуален стил на дадена сграда. Декоративните профили спомагат за пресъздаването на тенденции от популярни архитектурни стилове, както и за реализиране на модернистични концепции.

Каква е историята на архитектурната декорация?

Една от първите асоциации, когато става дума за декоративни елементи като колони и сводове, е Акрополът в Атина. Всъщност обаче, той е построен през IV в. пр. Хр., докато за първите архитектурни декорации свидетелстват древни селища от Неолита като Гьобекли Тепе (9000 г. пр. Хр.) или сгради, открити на територията на Древна месопотамия, датиращи от (2300 г. пр. Хр.). Впоследствие, с развитието на цивилизацията, архитектурата започва да заема все по-важна част в културата на редица народи. Така и до днес ставаме свидетели на красиви и живописни сгради, датиращи от преди стотици и дори хиляди години.

Къде се използват декоративните интериорни и фасадни профили?

Декоративните профили намират приложение както в интериора, така и по фасадата на една сграда. Относно вътрешното приложение, архитектурните елементи са подходящи за монтаж в коридори, гостни, спални, кухни, бани и мокри помещения, както и офиси, чакални, фоайета, търговски обекти и други силно натоварени площи.

Какви видове декоративни фасадни и интериорни профили има?

Има стотици видове декоративни профили, разделени в десетки категории. Част от тях са:

 

От какво се произвеждат интериорните и фасадни профили?

В миналото, декоративните профили са се произвеждали от масивни материали като например гипс и мрамор. Днес, благодарение на напредването на технологията, декоративните профили вече се произвеждат от леки, екосъобразни материали като например полистирен (EPS), полиуретан (PU) и дурополимер (HDPS).

С какво декоративните профили от EPS, PU и HDPS превъзхождат тези от мрамор и гипс?

Развитието на производствените технологии донесе и редица предимства на новите декоративни профили над традиционнните. От лекото тегло, през ниската цена, до лесния монтаж, днес декорирането на интериори и фасади е далеч по лесно и комфортно. Основните предимства на архитектурните детайли от EPS, PU и HDPS над тези от мрамор и гипс се състоят в следното:

Декоративни профили от EPS, PU и HDPS  Традиционни декоративни профили
Ниско тегло, ненатоварващо основата Тежки и оказващи напрежение върху основата
Лесен и достъпен монтаж Труден и скъпоструващ монтаж
Възможност за лесно боядисване По-трудно декориране
Устойчивост на стареене Износване с течение на времето
Лесно почистване и поддръжка Трудоемко и сложно почистване
Достъпно решение По-висока цена
Практически неограничени възможности за дизайн По-сложен производствен процес и ограничени възможности за дизайн

 

Как се монтират декоративни интериорни и фасадни профили?

Едно от множеството предимства на декоративните профили от EPS, PU и HDPS е техният лесен и удобен монтаж. Дори и да не сте професионалист, вие можете да фиксирате профилите бързо и безпроблемно. В по-голямата част от случаите, декоративните профили се монтират само с помощта на лепило. В някои ситуации обаче, като например при монтаж на первазни профили или елементи, които ще бъдат обект на по-сериозни напрежения, се налага и тяхното допълнително механично закрепване с помощта на дюбели. За целта, ние сме подготвили подробни ръководства с инструкции, с чиято помощ можете само в рамките на няколко стъпки собственоръчно да преобразите дома си.

Могат ли фасадните профили да се боядисват?

Декоративните профили могат да се боядисват с практически всякакъв вид бои, което предоставя свобода на избор. Така, архитектурните елементи могат лесно да се впишат в концепцията на всеки проект.

Как се почистват декоративните интериорни и фасадни профили?

Декоративните профили се почистват особено бързо и лесно – само с помощта на влажна кърпа. Благодарение на покритието, с което са обработени, те не поглъщат прах и наслоявания от външната среда, а напротив – задържат ги на повърхността на профила. Така, декоративните детайли могат да бъдат почистени само с едно движение.

Колко струват декоративните профили?

Портфолиот от решения на StyroDesign предлага над 5000 различни продукта, разпределени в десетки категории. Именно поради тази причина, цените на декоративните елементи варират в широки граници. Някои линейни профили, например, започват на цени от 3.50 лв. м., докато други, сложни комбинации от елементи или цялостни решения достигат до стотици левове. По-важното е, че портфолиото ни от продукти предлага по нещо за всеки проект и бюджет.

Какъв е експлоатационният срок на декоративните профили?

Що се касае до материала, от който са произведени, декоративните профили предлагат практически неограничен срок на експлоатация, тъй като той не старее и запазва своите свойства за дълъг период от време. Благодарение на специалните полимерни покрития, с които профилите биват обработени, те придобиват значителна устойчивост на външни влияния като например валежи, променливи температури, механични частици, наслоявания, химични агресори и т.н. Наред с това, покритието придава на профилите и особена здравина, която ги прави устойчиви на натиск, удар и механични въздействия. Поради тази причина, при приложение в тежко натоварени помещения като коридори, фоайета и конферентни зали, например, профилите устояват на човешкия трафик и произлизащите, от него, постоянно триене, допир, протъркване, удари и др.

Мога ли да си поръчам декоративен профил?

StyroDesign предлага изработване на декоративни профили по поръчка. За целта, всичко, което трябва да предоставите е примерна схема/чертеж на елемента, както и размерите, в които желаете той да бъде произведен. Всичко останало се изпълнява от нашия професионален екип.

error: